• ALMELO - DRC 2012 sloot 2019 af met een 15-1 nederlaag en begon 2020 met 8-0 verlies. Dat deed trainer Laurens Oude Breuil opstappen. Jan Exel werd 'ingevlogen' naar sportpark De Riet. Met effect: de Almeloërs speelden zaterdag gelijk tegen titelkandidaat Blauw Wit'66.

   

  Jan Exel zou eigenlijk pas in de zomer beginnen bij DRC 2012. De 49-jarige Vriezenvener wil er zelf niets van weten: een Jan Exel-effect. Nuchter als hij is wil de oud-trainer van het tweede van ASV'57, Quick'20 (zat. 1) en Daarlerveen de verrassing niet groter maken dan die is. Exel ziet zichzelf niet als een Messias die DRC 2012 in een week tijd uit de modder trok.

  "Maandag belde de club mij op, met de vraag of ik even langs wilde komen. Ik wist dat de trainer was opgestapt en had de laatste twee resultaten gezien, dus ik voelde de bui al hangen. Dat bedoel ik niet negatief, maar ik was liever in de zomer begonnen", aldus Exel.

   

  Dramatisch

  Exel zwichtte voor de wens van het bestuur en stond een dag later voor de groep in Almelo de Riet. "De opkomst was dramatisch. Ik stond op mijn eerste training voor tien man, terwijl de meesten ook nog tot de tweede selectie behoorden. Ik ben toen gelijk duidelijk geweest naar de hele selectie, wat mijn voorkeuren en eisen zijn. Donderdag trainde ik opeens voor 23 man", aldus Exel.

  Geluk

  Dat DRC zaterdag een punt afsnoepte van hoogvlieger Blauw Wit'66 kwam voor Exel als een verrassing, maar ook niet helemaal als donderslag bij heldere hemel. "Wij zijn voetballend minder dan de meeste ploegen en conditioneel al helemaal, maar door het maken van duidelijke afspraken en door samen hard te werken, kunnen wij een heel eind komen. Bij rust stonden we met 2-0 achter, maar na het maken van de 2-1 kwamen we helemaal terug in de wedstrijd. Met iets meer geluk hadden we zelfs zo kunnen winnen", aldus de oefenmeester.

  Onduidelijkheid

  Wat wellicht nog opvallender was aan de stunt van DRC, was het feit dat Exel maar liefst vier basisspelers aan de kant hield. "Zij hadden niet getraind vorige week. Dat is dus één van die afspraken waar ik op doel. Niet trainen betekent niet spelen. Ik merkte dat veel jongens voor mijn komst baalden van de onduidelijkheid op de club. Daar houd ik ook niet van. Zo waren de afspraken tussen het eerste en het tweede dramatisch en wist niemand waar hij aan toe was", aldus Exel.

  Groepsgesprekken

  Hij hield daarom veel individuele en groepsgesprekken in de voorbije week om iedereen op één lijn te krijgen. Hij hoopt dat die aanpak helpt om het belangrijkste doel voor dit seizoen te behalen. "Dat is rust krijgen op de club. Op de ranglijst hebben we voor dit seizoen geen doel meer, dat is iets voor komend seizoen.”

   

  Bron: Tubantia